tu jesteś: Kosmetologia Słownik składników Lanolin (Lanolina)

#0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Lanolin (Lanolina)

Otrzymywana podczas wstępnej obróbki owczej wełny. Jest ona wydzieliną gruczołów łojowych owiec. Może absorbować dwa razy więcej wody niż wynosi jej objętość. Zawiera estry kwasów tłuszczowych z alkoholami lanolinowymi oraz pewne ilości wolnych alkoholi lanolinowych i węglowodorów. Ma właściwości wygładzające i nawilżające skórę. Może uwrażliwiać skórę i nasilać wyżryski. W kosmetyce stosowana jest jako podstawa kosmetyków emulsyjnych i maści. Używana również w kosmetyce dekoracyjnej.

Kosmetyczny magazyn internetowy na Facebook

Polecamy

Portal pełen muzyki
Banner HypphairBanner Kosmed

©2011 Wszystkie prawa zastrzeżone | Artykuły i zdjęcia zamieszczone na stronie są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie oraz używanie bez pisemnej zgody redakcji jest zabronione.